Batterijen

De meeste flitsers die strobist fotografen gebruiken werken op (oplaadbare) batterijen. Deze batterijen zijn in verschillende soorten en type te koop, elk met hun eigen voor- en nadelen. Om goed te kunnen werken met deze batterijen is het dus ook noodzakelijk om te weten welk type u gebruikt in welke situatie.

Alkaline batterijen:
Alkaline batterijen zijn de batterijen die overal te koop zijn bij supermarkten en benzinepompen. Deze batterijen zijn eigenlijk niet oplaadbaar, maar door hedendaagse technieken en speciale opladers is het mogelijk deze batterijen toch nog een beetje opnieuw van stroom te voorzien. De energie dichtheid is redelijk en een batterij blijft goed opgeladen, zelfs wanneer deze een lange tijd niet in gebruik is.

Alkaline batterijen kunnen meestal niet zo snel ontladen waardoor flitsers over het algemeen niet snel opnieuw opladen. De herlaad-tijd na een flits kan behoorlijk sneller gemaakt worden door het gebruik van oplaadbare batterijen, zoals Nikkel-Metaalhydride batterijen of Nikkel-Zink* batterijen

Nikkel-Cadmium batterijen:
Nikkel-Cadmium batterijen waren vroeger erg populair als oplaadbare batterijen maar zijn inmiddels bijna nergens meer verkrijgbaar. Deze batterijen gebruiken het giftige cadmium als anode en nikkelhydroxide als kathode. Het nadeel van deze batterijen is dat ze het zogenaamde geheugeneffect kennen. Dit geheugeneffect zorgt ervoor dat een niet goed ontladen batterij na het opladen steeds minder capaciteit overhoudt waardoor deze batterijen snel ‘slecht’ worden. Een groot voordeel voor ons als strobist fotografen is dat deze batterijen een zware belasting aankunnen. In gewoon Nederlands betekend dit dat ze in staat zijn snel, veel energie af te staan aan de flitser waardoor deze snel weer opgeladen is na een flits.

Nikkel-Metaalhydride batterijen:
Nikkel-Metaalhydride batterijen zijn tegenwoordig erg populair omdat deze batterijen veel minder last hebben van het geheugeneffect en minder schadelijke stoffen bevatten. Men ziet het als een groot voordeel dat deze batterijen tussentijds opgeladen kunnen worden terwijl ze nog niet helemaal leeg zijn. Deze batterijen kennen ook een groot nadeel, namelijk dat ze gemakkelijk kapot kunnen gaan door ze helemaal te ontladen. In tegenwoordige apparaten zal dit niet snel gebeuren omdat het apparaat zich uitzet als de batterij bijna leeg is, maar een apparaat dat wel gewoon door blijft ‘zuigen’ aan de batterij kan deze ook echt kapot maken.

Een speciale variant van deze Nikkel-Metaalhydride batterijen is de reeks LSD-NiMH batterijen. Deze variant heeft een heel groot voordeel, namelijk dat ze een heel lage zelfontlading hebben. Door zelfontlading wordt de capaciteit van opgeladen batterijen steeds minder waardoor u na bijvoorbeeld een jaar toch lege batterijen heeft (volledig ontladen). Wanneer u LSD-NiMH batterijen gebruikt, zoals de GP ReCyKo of Sanyo Eneloop batterijen, kunt u deze na het opladen gewoon weg leggen en na een jaar zullen deze nog voor 85% opgeladen zijn.

Deze batterijen zijn een absolute aanrader voor strobist fotografen.

Nikkel-Zink batterijen:
Er wordt op het moment veel geschreven over Nikkel-Zink batterijen omdat deze batterijen een hogere klemspanning hebben dan andere oplaadbare batterijen en hierdoor meer lijken op gewone (niet oplaadbare) batterijen. De klemspanning van een Nikkel-Zink batterij is 1.7 volt en dit zorgt ervoor dat deze batterijen de flitser in no-time weer hebben opgeladen. Deze hoge klemspanning heeft echter ook een keerzijde.

De meeste flitsers zijn niet beschermt tegen een te hoge spanning als voedingsbron. De condensatoren die gebruikt worden in de flitsers kunnen hierdoor oververhit raken en de flitser kan permanent defect raken door het gebruik van deze batterijen. Op diverse forums lezen we positieve resultaten over het gebruik van deze batterijen, maar van diverse reparatiecentra in het buitenland horen we ook al dat er flink wat flitsers zijn overleden door het gebruik van deze oplaadbare batterijen.

In Nederland worden deze batterijen nog niet veel verkocht maar mocht u ze tegenkomen, dan is ons advies voorlopig deze batterijen niet te gebruiken.