De thuis studio

De strobist manier van fotograferen leent zich uitermate goed voor het gebruik in een kleine thuis-studio omdat u de benodigde apparatuur heel gemakkelijk even kunt pakken en net zo gemakkelijk weer kunt opruimen in slechts een paar minuten

Wanneer u dus niet veel ruimte in huis over heeft en toch zo nu en dan een leuke studio foto wilt maken, dan kunt u met kleine flitsers en lichtvormers heel goed uit de voeten. Kort gezegd heeft u maar weinig spullen nodig en dat wat u nodig heeft, kunt u vaak al zeer goedkoop aanschaffen, en misschien heeft u het zelfs al in huis.

Zoals op de foto hierboven te zien is, kun je in een kleine ruimte toch al een mooie studio foto maken. Een grijze achtergrond rol (papier) in combinatie met een flitser waar een blauwe gel overheen zit, gericht in een softbox, zorgt voor een mooie blauwe achtergrond. Een eenvoudige globe diffuser zorgt voor het mooie witte licht dat een geleidelijke spreiding heeft. Deze twee lichtbronnen gaan mooi naadloos in elkaar over.

Het leuke van strobist flitsen, is dat u het heel gemakkelijk kunt combineren met andere vormen van belichten. U kunt gewoon één (of meerdere) studio flitsers gebruiken in combinatie met uw reportageflitsers. Zelf ben ik bijvoorbeeld een groot fan van de eenvoudige flitskopjes van 150 watt/sec. omdat deze ook op locatie te gebruiken zijn met een simpele omvormer voor flitsers. Nadeel van deze kleine flitskopjes is helaas wel dat ze bijna altijd worden geleverd met kleine softboxjes, maar in een eenvoudige setup is dat geen probleem.

Er bestaan vele soorten houders, ringen en klemmen om apparatuur vast te maken aan reportageflitsers, zoals de speedring hierboven die het mogelijk maakt om een reportageflitser te gebruiken in combinatie met een Creative Light softbox. De eenvoudigste klemmen bieden de mogelijkheid om flitsers in combinatie met paraplu’s te gebruiken, maar duurdere oplossingen bieden meer mogelijkheden. Ook zie je hier veel huisvlijt oplossingen voorbij komen.

Een zeer veelvuldig gebruikt stuk gereedschap in een thuis-studio is de plaat piepschuim. Dit soort platen kunt u gemakkelijk hanteren en ze zijn ideaal om licht tegen te houden of te reflecteren. In de situatie hierboven zie je een flitser gericht op een plaat piepschuim die als reflector gebruikt wordt. Door de reflectie van de plaat piepschuim krijg ik een mooie zachte gloed van het licht uit de flitser over mij heen.

Met voldoende kleurenfilters en andere materialen, zoals softboxen en snoots creëert u leuke effecten in een handomdraai.

Een eenvoudige snoot en een striplight softbox geven deze foto een gezellige en warme sfeer mee. Het snootje zorgt voor de streep op het papier, terwijl de softbox mij mooi in het licht zet.