Flitsers

Flitsers die door strobist fotografen gebruikt worden, laten zich in een aantal categorie├źn opdelen:

  • Studioflitsers op netstroom (al dan niet met een accu pakket)
  • Vittingflitsers
  • Handmatig bedienbare reportageflitsers op batterijen
  • TTL gestuurde reportageflitsers op batterijen

Het is afhankelijk van de manier waarop u de flitsers wilt gaan gebruiken, welke flitsers voor u het handigste zijn. Bovendien kunnen sommige flitsers worden ingedeeld bij twee categorie├źn, zoals bij de meeste TTL gestuurde flitsers het geval is. Deze kunt u namelijk bijna altijd ook gebruiken als handmatig gestuurde batterij-flitser.

Meest gebruikt:
Flitsers die werken op batterijen zijn de meest gebruikte flitsers binnen de strobist stijl. De reden is natuurlijk het grote gemak waarmee deze flitsers overal inzetbaar zijn. De meeste van deze flitsers werken op slechts 4 AA batterijen (eventueel oplaadbaar) waardoor ze overal kunnen worden gebruikt. Het vermogen van deze flitsers is afhankelijk van het merk en type dat u kiest.

Veel strobist fotografen gebruiken flitsers die (per flitser) apart ingeregeld moeten worden. De reden hiervoor is dat deze flitsers lekker goedkoop verkrijgbaar zijn via websites als marktplaats of ebay. Het nadeel van dit handmatig instellen per flitser is dat u niet even snel een foto kunt maken, maar altijd eerst de flitsers per stuk moet afstellen, vervolgens moet meten hoeveel licht er van de flitsers afkomt en dan de camera moet instellen. Dit kan allemaal een stuk gemakkelijker, maar dan is het qua aanschafprijs wel allemaal wat duurder.

TTL is het toverwoord:
Wanneer u een flitser op uw camera zet, hoeft u nog maar weinig in te stellen. De meeste flitsers werken namelijk in TTL waardoor uw foto bijna automatisch goed belicht wordt. Het nadeel is alleen dat uw foto er wat saai uitziet omdat de lichtbron (uw flitser) boven op de camera staat.

Wanneer u in staat zou zijn de flitser met hetzelfde gemak te bedienen, maar dan vanaf een andere positie dan boven op de camera, bent u ook in staat een mooiere foto te maken. Dit is geen toekomst muziek, maar u kunt het nu al mits u gebruik maakt van de juiste apparatuur.

Er zijn verschillende manieren om een flitser op afstand via TTL signalen te bedienen:

  • Via zichtbaar licht
  • Via infrarood licht
  • Via een radio verbinding

Sommige van deze bedien mogelijkheden zitten misschien zelfs al in uw camera ingebouwd, zoals bij veel Nikon, Sony en Olympus camera’s het geval is. Canon heeft sinds kort ook een TTL bedien mogelijkheid ingebouwd in haar camera’s, maar dit werkt pas vanaf het laatste model, de EOS 7D.

De afstandbediening zoals die in camera’s gebruikt wordt werkt altijd via zichtbaar licht. Dit betekend dat u de flitser van de camera zelf moet openen en in het menu moet aangeven dat deze gebruikt wordt als zogenaamde ‘commander‘ om andere flitsers te bedienen. De eigen flitser van de camera geeft dan een serie korte flitsen waardoor andere flitsers in dezelfde ruimte bedient worden en weten dat ze moeten meedoen.

Als uw camera geen ondersteuning biedt voor TTL bediening van een flitser op afstand, of wanneer u wilt dat het bereik groter wordt, dan kunt u gebruik maken van een flitser die voorzien is van een ‘commander mode’, een infrarood flitser (ook voorzien van ‘commander mode’ of van een radio systeem zoals de Pocket Wizard Flex of Mini systemen of de Pixel TR-331 systemen.

Kijk voor meer informatie over het versturen van TTL informatie over een radioverbinding bij het hoofdstuk zenders/ontvangers