Flitsratio verdelen

Om foto’s te maken van één tot vijf personen met een eenvoudige strobist setup, heb je helemaal niet zoveel spullen nodig. Slechts twee flitsers met een redelijk vermogen (zoals de Nikon SB-900, Canon 580EX-II of een Lumopro LP160) zijn genoeg om een dergelijke groep goed in het licht te zetten, maar uiteraard moeten de lichtbronnen wel een groot oppervlak hebben. Het liefste gebruiken we dus twee flinke witte paraplu’s om het licht mooi te verdelen.

Wanneer we de flitsers evenwijdig van elkaar neerzetten en twee dezelfde soorten flitsers gebruiken die ook hetzelfde staan afgesteld qua vermogen, zullen we al snel een saaie foto krijgen. De hoeveelheid licht die van links en rechts afkomstig is op de persoon voor de camera is namelijk gelijkmatig verdeeld, en dat geeft geen mooi effect. Toch kunnen we met deze setup prima uit de voeten als we slechts een kleine aanpassing maken aan één van de flitsers.

Door een verschil in vermogen te maken tussen de flitser die van de linkerkant licht geeft en de flitser die van de rechterkant licht geeft, zorgen we ervoor dat beide kanten verlicht worden, maar dat er toch een hoofdlicht ontstaat waardoor één kant van het lichaam meer aandacht krijgt dan de andere kant.

Zoek de mooiste kant van het lichaam op om de nadruk op te leggen, zoals bij een portret de kant van het gezicht die er het meest effen uitziet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zaken als een moedervlek, pukkeltjes, een litteken of andere zaken die je liever niet laat zien op de foto. Stel de flitser aan de kant van het gezicht waar deze oneffenheden zitten in op minder vermogen dan de andere flitser, zodat de verdeling het mooiste resultaat oplevert.

Het voordeel van deze setup is dat je niet telkens de flitsers anders hoeft neer te zetten of anders hoeft in te stellen om mooi licht te verkrijgen. Zelfs niet als het onderwerp steeds veranderd, zoals bijvoorbeeld één persoon voor de camera en dan daarne vier mensen voor de camera. Dit kan allemaal met gemak gedaan worden met slechts 2 flitsers.