Kleuren gels

Kleuren Gels worden gebruikt om het licht dat afkomstig is van de flitser een kleur mee te geven. De gels kunnen tegen flinke warmte want tijdens het flitsen kunnen ze redelijk warm worden. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat een zelfgemaakt gel filter bij iemand in de flitser inbrand.

Kleuren gels kunnen diverse functies hebben, namelijk:

  • Gebruik als filter om de witbalans te corrigeren.
  • Gebruik als effect voor een mooie kleurweergave.

Wanneer u foto’s maakt in een omgeving waar u kunstlicht moet mengen met flitslicht, zult u al snel in de problemen komen door de verschillende kleurtemperaturen die deze lichtbronnen hebben. U kunt deze verschillen in kleurtemperatuur opheffen door ervoor te zorgen dat uw flitslicht dezelfde kleurtemperatuur heeft als het licht van de kunstmatige lichtbron. Een voorbeeld:

TL verlichting:
Wanneer u foto’s moet maken in een kantoorgebouw krijgt u al snel te maken met de kleur licht die afkomstig is van TL balken. U zult merken dat dit behoorlijk groen licht is, waarmee u echt in de problemen komt als u gewoon zou flitsen zonder een correctiefilter.

Wanneer u nu een licht groen filter voor uw flitser zou houden, zou het licht van de flitser exact dezelfde kleur hebben als het licht dat uit de TL buizen komt. Wanneer u dus een Full+green filter van Honl gebruikt, heeft u geen last meer van verschillen in de kleur van het aangeboden licht.

Er bestaan vele aanbieders van kleuren gels, maar de meest bekende in de strobist fotografie is HonlPhoto. Om die reden noem ik hier de filter pakketjes die dit bedrijf aanbied voor gebruik op reportageflitsers:

  • Honl – Color Correction
  • Honl – Filter kit: Autumn
  • Honl – Filter kit: Color Effects
  • Honl – Filter kit: Hollywood (met prachtig paars)
  • Honl – Filter kit: Sampler (een paar correction filters en een paar effect filters)

Naast Honl Photo, wat verreweg de meest bekende is als het gaat om filters voor strobist gebruik, is er ook een Fries bedrijf dat zich toelegt op het maken van filters. Dit bedrijf met de naam Halcyon levert tegen een zeer voordelige prijs kleur correctie filters en kleur effect filters.

De filters zijn wat kleiner van maat dan een Honl filter, maar ze passen wel perfect voor de flitser. Het filter materiaal dat Halcyon gebruikt is afkomstig van Lee Filters, en dat is een zeer grote naam als het om betrouwbare en kleur-echte filters gaat.

Halcyon filters zijn (nog) niet te koop via de reguliere handel, maar wel via de eigen webshop van het bedrijf.