Paraplu’s

Een paraplu is feitelijk een reflector die een aantal bijzondere eigenschappen heeft waardoor hij vaak beter inzetbaar is dan een gewone reflector of softbox.

Paraplu’s bestaan er in verschillende typen, die elk hun eigen toepassingen kennen:

  • Doorzichtige witte paraplu’s
  • Witte, niet doorzichtige paraplu’s
  • Zilverkleurige¬†paraplu’s
  • Goudkleurige paraplu’s

Licht zachter maken:
Een van de manieren om licht zachter te maken, is door het licht niet rechtstreeks op een onderwerp te richten, maar juist precies de andere kant op, richting een groot oppervlak zodat de reflectie van het licht vanaf een groot oppervlak op het onderwerp terecht komt.

Doorzichtige witte paraplu’s:
Een doorzichtige witte paraplu (ook wel translucent genoemd) kan op twee manieren gebruikt worden. U kunt de paraplu gebruiken om er doorheen te flitsen, zoals u ook met een softbox zou doen, of u kunt de flitser precies de andere kant op richten en de reflectie van de paraplu gebruiken als lichtbron voor uw onderwerp.

Witte, niet doorzichtige paraplu’s:
U gebruikt een witte, niet doorzichtige paraplu alleen maar als reflector. Het licht komt dus vanuit de paraplu richting het onderwerp en er komt meer licht terug van de paraplu dan wanneer een deel door de paraplu heen zou gaan omdat deze doorzichtig is.

Er bestaan combinatie paraplu’s die in principe doorzichtig zijn, maar die kunnen worden afgedekt met een zwarte cover waardoor ze ineens niet meer doorzichtig zijn. Deze paraplu’s zijn dus op meerdere manieren inzetbaar. Vaak zijn ze wel iets duurder dan gewone transparante paraplu’s.

Zilverkleurige paraplu’s:
Zilverkleurige paraplu’s reflecteren meer licht dan witte paraplu’s waardoor ze harder licht op het onderwerp stralen dan hun witte varianten. Zilverkleurige paraplu’s worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor foto’s die buiten gemaakt worden om iets meer flitskracht uit de reportageflitser te halen (dit is nodig wanneer met een hoge synchronisatietijd wordt gewerkt zoals 1/2000 seconde).

Goudkleurige paraplu’s:
Goudkleurige paraplu’s kleuren het licht wanneer het wordt gereflecteerd richting het onderwerp. Met name in buiten situaties waar met modellen wordt gewerkt tijdens een heel zonnige dag is het nog wel eens leuk om met een goudkleurige paraplu te werken zodat het model een wat warmere kleur krijgt.

Een leuk probeersel met een goudkleurige paraplu is om de witbalans goed in te stellen met deze paraplu waardoor alles wat door de flitser belicht wordt de juiste witbalans heeft, terwijl juist alles wat door de zon wordt beschenen, een wat kille kleur krijgt. Dit effect wordt ook wel ‘cooling down’ genoemd.