Portable studio flitsers

Zwaar geschut:
Wanneer reportageflitsers, zoals de Nikon en Canon modellen genoemd worden, niet meer voldoen omdat er meer licht moet komen, kunt u altijd een ander soort flitsers inzetten, namelijk de zogenaamde studio flitsers die op een batterij pack werken. In de volksmond worden dit ook wel mobiele flitssets of powerstrobes genoemd.

Dit soort flitsers hoort eigenlijk thuis in de fotostudio, maar door het inzetten van een mobiele stroombron of agregaat is het ook mogelijk deze flitsers op locatie te gebruiken, zoals in een verlaten pand, een grot of gewoon buiten op straat.

Wanneer we naar flitsers kijken die geschikt zijn voor mobiel gebruik, dan kun je daarin twee groepen onderscheiden. De ene groep zijn de echte studio flitsers die door gebruik van een 230 volt agregaat kunnen worden ingezet op locatie, de andere groep zijn de flitsers die beschikken over een speciale DC power ingang waardoor accu’s of generatoren rechtstreeks op de flitser kunnen worden aangesloten. Meestal is het zo dat flitsers met deze speciale DC power ingang niet beschikken over een instel-licht, of deze wel hebben maar niet laten werken als de flitser vanaf een mobiele stroombron gevoed wordt.

Wanneer zou je dit soort flitsers gebruiken?
Over het algemeen kunnen strobist fotografen zich redelijk redden met een paar goeie reportageflitsers. Toch zijn er momenten dat je er met de standaard reportageflitser niet meer komt, bijvoorbeeld omdat er een te groot formaat softbox moet worden gebruikt of omdat de hoeveelheid aanwezig licht zo veel is, dat hier met de kleine reportageflitsers niet overheen te flitsen is.

In dit soort gevallen wordt meestal gekozen voor studio flitsers om de grote vlakken in te vullen en daarbij worden dan vaak kleine flitsertjes, zoals de Nikon SB-900 of Canon Speedlite 580EX-II gebruikt om de kleinere details in te vullen.

Een typische set-up die ik zelf veelvuldig gebruik is een setje SB-800 en SB-900 flitsers voor de invullingen en kleurtjes en dan een grote Bowens studioflitser voor het uitlichten van een grote achtergrond. Vaak gebruik ik dan de Bowens flitser vanaf een hoog punt ergens achter in de foto met een grote diffuse bol op de kop, zodat de Bowens licht afgeeft alsof het de zon is. De laatste tijd kijk ik ook steeds meer richting een Profoto D1 voor dit doel omdat ik die vanaf een afstand kan instellen.