Ronde vlekjes

Als je een portret foto maakt en je gebruikt hiervoor accessoires, zoals een paraplu of softbox, dan heb je zelf in de hand hoe de reflectie in de ogen eruit zal zien. Een vierkante of rechthoekige softbox zal een vlek in de ogen geven met een scherpe hoek terwijl een paraplu of een ronde softbox juist een mooie rode reflectie zal geven.

In een fotostudio is het redelijk normaal dat er gebruik wordt gemaakt van een ronde softbox, zoals een octabox vaak wordt genoemd. De softbox wordt gebruikt aan de voorzijde van het model en als je goed in de ogen kijkt, zie je een prachtige cirkelvormige reflectie. Strobist fotografen werken vaak met kleinere, in gewicht ook lichtere apparatuur, maar deze ronde vlek in de ogen is ook voor hen haalbaar.

Nu is een rond vlekje in de ogen natuurlijk erg leuk, maar om een doordachte keuze voor een bepaalde accessoire te maken, moet je precies weten wat het effect is dat deze accessoire oproept. Om die reden hebben we hieronder een paar foto’s gemaakt die onder dezelfde omstandigheden zijn genomen, maar met verschillende accessoires, zoals een softbox-paraplu, een witte paraplu via doorzicht, een witte paraplu via reflectie en een zilveren paraplu. Tot slot hebben we ook een foto gemaakt met twee flitsers die door een diffusor flitsen. Hierdoor ontstaat het effect van een hele grote lichtbron, mar deze is niet rond maar rechthoekig.

gemaakt met een Softbox Paraplu

De diameter van deze softbox is 110cm en hij wordt opgezet als een paraplu. Het licht verlaat de paraplu via een diffuser en is redelijk gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van het doek, maar uiteraard komt er iets meer licht uit het midden van de softbox dan aan de randen.

gemaakt met een witte paraplu (via reflectie)

De diameter van deze paraplu is eveneens 110cm en het licht dat ik gebruikt heb om het gezicht te belichten is het licht dat door de paraplu werd gereflecteerd richting het model. Uiteraard ging een hoop licht verloren omdat dit door de plu heen ging naar de andere kant.
Opmerkelijk is dat de schaduw lijnen iets sterker zijn afgetekend dan bij een softbox paraplu, maar minder sterk als wanneer de paraplu wordt gebruikt om er doorheen te flitsen.

gemaakt met een witte paraplu (er doorheen geflitst)

De diameter van deze paraplu is wederom 110cm. Voor deze foto is gebruik gemaakt van het licht dat door de stof van de paraplu heen is geflitst. De Plu is dus als het ware gebruikt als een soort softbox, maar een hoop licht is verloren gegaan door de reflectie vanuit de flitser in de paraplu. De verkeerde kant op dus.
Opmerkelijk is dat de schaduwen harder zijn, waardoor dit geschikt is voor een karakteristiek portret.

gemaakt met een zilveren paraplu (meer licht tegen de zwarte achtergrond)

De paraplu in deze foto heeft een kleinere diameter van maar 80cm. De verdeling van het licht is zachter en kent minder diepe schaduw partijen, maar de paraplu verlicht de achtergrond meer dan alle andere geteste accessoires. Mooi zacht licht dus, maar met als nadeel dat er meer verlicht wordt dan je zou willen.

Uiteraard kun je de mooie vorm van deze paraplu’s en softbox paraplu’s ook gebruiken als achtergrond wanneer je een mooie foto maakt.