Slow-Sync flitsen

Slow-Sync fliten gebeurt bijna altijd in combinatie met het gebruik van het tweede sluitergordijn. Het komt er op neer dat je als fotograaf kiest voor een langere sluitertijd waardoor omgevingslicht een belangrijke rol speelt in de foto, maar wat als nadeel heeft dat de foto te maken krijgt met bewegingsonscherpte. De flits, die meestal afgaat bij het sluiten van het tweede sluitergordijn, zorgt door zijn hoge intensiteit en extreem korte tijdsduur (ongeveer 1/500 tot 1/2000 van een seconde) voor een scherpe belichting.

Deze manier van fotograferen kun je mooi gebruiken voor het fotograferen van een feestje waarbij er maar weinig licht is, er kaarsjes op tafel branden, enz. Kies in dat geval de volgende instellingen maar eens als basis en kijk naar het resultaat:

Instelling:

  • Zet de camera in de M stand (Manueel)
  • Stel de camera in op ISO 400 en gebruik een redelijk groothoek objectief
  • Stel het diafragma in op f/4
  • Stel de sluitertijd in op 1/8 seconde
  • Laat de flitser afgaan op het tweede sluitergordijn
  • De witbalans mag de camera zelf berekenen (WB=Auto)

Maak zo een paar foto’s en bekijk het resultaat.

Als je bovenstaande test gedaan hebt, ziet je op de foto dat de sfeer in huis behouden blijft terwijl de foto toch niet onscherp geworden is. Dit ondanks de trage sluitertijd van maar 1/8 van een seconde. Uiteraard kun je deze methode toepassen op elke situatie waar je wat minder licht hebt, zoals hieronder te zien is op deze foto die in een bos gemaakt is.

Automatisch gebruik maken van Slow-Sync flitsen.

Op veel camera’s(*) is de functie om met een trage sluitertijd te fotograferen op het achterste sluitergordijn standaard ingebouwd als functie in het flits menu. U kunt dan in een automatisch programma (vaak met de naam nachtelijk portret) fotograferen met een trage sluitertijd terwijl de flitser (en ook de flitsers die via een kabel of zender worden aangestuurd) pas afgaat op het laatste sluitergordijn.

Dit levert bij strobist fotografie in de avonduren vaak hele mooie foto’s op zonder dat u al te veel kennis hoeft te hebben van fotograferen omdat u nu met een automatisch programma aan de slag kunt gaan.

(*) Bij sommige camera’s werkt slow-sync flitsen alleen wanneer een TTL flitser op de camera is aangesloten. Dit betekend dat u geen gebruik kunt maken van zenders om de flitser op afstand te bedienen, tenzij de zender ook TTL ondersteunt.