Snoots

Een snoot is een hulpstuk dat u kunt gebruiken om het licht dat van de flitser komt meer te bundelen. U plaatst de snoot voor de flitser waardoor er een soort buis ontstaat die het licht bundelt.

Er bestaan verschillende typen snoots die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De meest eenvoudige snoot is recht, zoals een koker dat ook is. Een wat ingewikkelder model heeft een conische vorm waardoor deze het licht nog sterker bundelt.

Snoots worden vaak in combinatie gebruikt met een grid waardoor het licht nog sterker bundelt. Veel snoots worden om die reden ook inclusief een (of meerdere) grid(s) verkocht.

Wanneer u een snoot op uw flitser wilt gebruiken moet u er rekening mee houden dat deze redelijk ver naar voren steekt en daardoor nogal zwaar aan de flitser hangt. Afhankelijk van het eigen gewicht van de snoot, kan dit een aardige belasting zijn voor de flitser.

Het type van de snoot, de lengte en het wel of niet gebruiken van een grid aan het einde, zijn allemaal bepalend voor de vorm van de lichtbundel die uit de snoot komt. Hieronder een kleine opsomming van veel voorkomende typen en hun functie:

De snoot van stof:
Snoots van stof worden o.a. gemaakt door Honl en Rogue. Deze snoots zijn zeer gemakkelijk mee te nemen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Honl levert twee verschillende snoots die zowel als snoot als reflector kunnen worden gebruikt:

De 5 inch snoot projecteert een grote lichtcirkel met zachte randen. Deze snoot is zeer geschikt voor achtergrond effecten of als kleine reflector met zachte licht-output.

De 8 inch snoot bundelt het licht meer waardoor deze perfect te gebruiken is voor het oplichten van een gezicht tijdens het maken van portretfoto’s. Ook in de reclame fotografie is 8 inch een veel gebruikte snoot. Wanneer de 8 Inch snoot wordt gebruikt als reflector geeft deze meer lichtweerkaatsing dan een 5 inch snoot, bovendien is het licht zachter vanwege het grotere oppervlak waarop het weerkaatst.

De 8 Inch snoot van Honl wordt niet alleen met een grijze binnenkant geleverd, maar tevens met een goud/zilver gestreepte binnenkant zodat deze beter buiten te gebruiken is tijdens een zonnige dag.

Het Merk Rogue levert eveneens snoots (Flasbenders) van stof, maar deze hebben interne metalen baleinen waardoor ze gemakkelijk in elk gewenst model te vouwen zijn. Deze snoots worden geleverd in twee verschillende maten en bovendien is er ook nog een Bounce Card, die erg lijkt op de contstructie van de snoots, maar die men niet kan rondvouwen, afhankelijk van het doel waarvoor ze gebruikt worden. Een groot voordeel van deze snoots t.o.v. de Honl snoots, is dat deze rechtstreeks op de flitser kunnen worden gemonteerd zonder gebruik te maken van speedstraps, wat wel nodig is bij de Honl producten.

De Rogue Flashbender Bounce Card is dus geen snoot, maar wel een mooie kleine reflector die ideaal is voor het bouncen tegen een wit plafond waarbij toch een klein beetje punch in de ogen gegeven wordt.

De Rogue Flashbender Small is een kleine snoot met twee metaal strips waardoor deze goed in verschillende standen te vouwen is. Deze snoot is ideaal voor het creëren van bijzondere achtergrondverlichting of haarlicht. Deze snoot is ook als kleine reflector te gebruiken.

De Rogue Flashbender Large is een mooie grote snoot met drie metalen strips waardoor deze in verschillende standen te gebruiken is. Deze snoot kan een mooie kleine projectie cirkel creëren, maar is ook perfect te gebruiken als reflector met een lekker groot oppervlak.

Stoffen snoots bieden als extra voordeel dat de monding waar het licht uit komt niet per definitie rond hoeft te zijn. Het is net zo goed mogelijk om de snoot te gebruiken als een reflector of om een rechthoekige of andersvormige opening te maken. Uiteraard moet u dit wel zelf modelleren met een ijzerdraadje, klemmetje of door iemand de snoot zo te laten vouwen.

De conische snoot:
Conische snoots zijn meestal gemaakt van gehard plastic en kunnen daarom ook minder goed tegen warmte, zoals die bijvoorbeeld van de instellampen afkomstig kan zijn. Nu hebben we hier gelukkig in de strobist tak van de sport gelukkig niet zoveel mee te maken, maar het is maar dat u het weet.

Een conische snoot bundelt het licht nog meer dan een stoffen snoot en bovendien worden conische snoots vaak geleverd inclusief een grid om aan het einde over de snoot te schuiven waardoor het licht nog rechtlijniger uit de snoot komt. In sommige gevallen wordt dit effect gebruikt als haarlicht, maar omdat hiervoor meestal niet zoveel nauwkeurigheid nodig is, zien we deze snoots vaker terug in achtergrond effecten zoals mooie lijnen op een rol achtergrond papier of een muur.