Softboxen

Softboxen worden gebruikt om een lichtbron een groter oppervlak te geven waardoor deze zachter overkomt. Bij de gemiddelde flitser is de flitsbuis (de werkelijke lichtbron) maar een paar centimeter groot waardoor een puntverlichting ontstaat.

Als de lichtbron groter is, zoals bij een softbox het geval is, zijn schaduwen en dieptes in het onderwerp minder zichtbaar waardoor het licht zachter overkomt. Softboxen worden daarom vooral veel gebruikt bij product fotografie en portretten.

Reportageflitsers en softboxen:
Wanneer u van plan bent om reportageflitsers te gebruiken in combinatie met softboxen moet u er echt rekening mee houden dat batterij gevoede flitsers niet zoveel flitskracht hebben als studio flitsers. Het oppervlak van de softbox moet derhalve niet al te groot gekozen worden.

Gebruikelijke maten softboxen voor strobist fotografen zijn 20x30cm, 30x30cm en 40x40cm. Hier en daar wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van stripelights (langwerpige softboxen) maar bij deze boxen is al heel duidelijk het lichtverval aan de uiteinden van de box te zien.