Sony Alpha

Mensen die met een Sony Alpha camera fotograferen weten dat deze camera’s een iets andere flitser aansluiting hebben dan camera’s van andere merken. Deze bijzondere flitser aansluiting is erg handig voor wat betreft flitsers die boven op de camera gezet worden, maar juist onhandig als het om accessoires zoals radio triggers gaat.

Wanneer u een radio trigger (een ontsteker voor externe flitsers) op uw camera wilt aansluiten, zal deze meestal niet passen omdat de meeste fabrikanten van deze triggers alleen apparatuur maken voor standaard flitser aansluitingen. U zult de gemiddelde radio trigger dus altijd via een adapter moeten aansluiten. Deze adapters zijn van vele merken te koop en zetten het signaal van de flitsschoen om in een standaard puls waar een manuele flitser van kan ontsteken.

De standaard flitsschoen van Sony bevat meer aansluitingen dan alleen een sync signaal, maar deze gegevens worden niet gebruikt wanneer een adapter wordt gebruikt om een trigger aan te sluiten. De trigger zorgt er dus voor dat de TTL flitsschoen van de camera omgezet wordt in een eenvoudig sync signaal.

Problemen met inteligente apparatuur
Inteligente apparaten krijgen niet alleen een sync puls door via de accessoireschoen van de camera, maar krijgen ook andere gegevens door die van belang zijn voor een goede werking. Gegevens waar u aan moet denken zijn o.a.:

  • Stand-by informatie (als u de camera op stand-by zet, gaat de flitser ook op stand-by)
  • Afstand informatie van het objectief (de flitser weet de afstand tot het object dat u wilt fotograferen)
  • Gegevens over de stand van de flitskop
  • enz.

Sommige Sony flitser werken pas correct nadat ze via de camera informatie hebben ontvangen over het soort en type camera en de ingestelde voorkeuzes op die camera. Wanneer u een dergelijke flitser via een radioverbinding gebruikt wordt deze informatie uiteraard niet doorgegeven omdat de flitser niet op de camera, maar op de ontvanger gemonteerd is. Dit zorgt ervoor dat de flitser niet goed, of in sommige gevallen helemaal niet, zal functioneren. Zo is bekend dat de HVL-F42AM flitser van Sony een redelijk vervelend apparaat is om te gebruiken op een strobist ontvangertje. Toch is het niet onmogelijk.

  • Zet de HVL-F42AM flitser op een Sony Alpha camera
  • Zet de camera en de flitser aan
  • Zet de flitser NIET uit, maar haal deze van de camera af
  • Plaats de flitser op de ontvanger (evt. via een adapter)
  • Test de flitser via de zender

Als het goed is zal de flitser nu wel werken, terwijl deze eerst niet werkte. Dit komt doordat de flitser na het aanzetten informatie van de camera heeft ontvangen en deze informatie heeft opgeslagen in het geheugen van de flitser. Pas na deze handeling kon de flitser reageren op signalen die via de ontvanger werden doorgegeven.

Specifieke zenders / ontvangers voor Sony Alpha camera’s
Hoewel de meeste merken alleen voor de algemene flitsschoen hun accessoires maken, zijn er een aantal merken die radio triggers en andere hardware maken speciaal voor Sony camera’s. Het voordeel van deze accessoires ligt natuurlijk in het feit dat deze accessoires specifiek geschikt zijn voor Sony apparatuur en dus ook zonder storingen zullen functioneren. Helaas merken we echter steeds vaker dat een goede handleiding ontbreekt en u als gebruiker alles zelf moet uitzoeken.