Statieven en klemmen

Statieven / Klemmen:
Statieven en klemmen worden gebruikt om flitsers en andere randapparatuur neer te zetten of op te hangen op de plek waar u het wilt gebruiken. Het is belangrijk om goed te bedenken waarvoor u de statieven of klemmen wilt gebruiken, zodat u niet voor een verkeerd model kiest (er is nogal wat keuze)

De drager van de flitser:
Reportageflitsers hebben als slechte eigenschap dat ze een onderkant hebben die is gemaakt om in een camera accessoireschoen te schuiven. Dit betekend dat de flitser niet uit zichzelf kan blijven staan, zoals u dat bij strobist gebruik natuurlijk wel graag zou willen. Om de flitser wel neer te kunnen zetten, zijn er adapters waar de flitser in geschoven kan worden zodat hij wel blijft staan. Bij sommige flitsers wordt standaard een adapter meegeleverd, maar bij sommige andere merken is dit weer niet zo, even per flitser bekijken dus.

Wanneer u besluit een drager (adapter) te kopen, zijn er een paar zaken waar u op moet letten:

  • Materiaal (plastic of metaal?)
  • Buigbaar (kan de flitser onder een andere hoek gezet worden?)
  • Kunnen er accessoires zoals een paraplu gebruikt worden?
  • Is er ruimte voor een radio ontvanger?

Materiaal:
Het materiaal van de drager kan heel belangrijk zijn omdat ik heb gezien dat er veel echt gevaarlijke dragers bestaan die perfect in staat zijn om onze dure flitsers in één klap kapot te maken. Sommige flitsers (maar ook radio systemen) kunnen er niet tegen als de contacten van de accessoirevoet tegen metaal komt waardoor er een kortsluiting ontstaat. Helaas zie ik maar al te vaak dat dragers wel van metaal zijn gemaakt en geen rekening houden met deze contacten. Pas hiervoor echt op!!!

Een bekend voorbeeld hiervan is de Lastolite All-in-One umbrella kit. Dit is een prachtige kit voor strobist gebruik en hij voldoet prima bij een hoop verschillende flitser soorten, maar bijvoorbeeld in combinatie met een Nikon SB-80DX maakt hij de flitser binnen één flits kapot (eigen ervaring)

Dat niet elke metalen drager niet deugt blijkt dan wel weer uit de producten van LumoPro. De voetjes die dit merk gebruikt hebben uitsparingen waardoor de contacten niets aanraken. Een goed doordacht systeem dus

Buigbaar:
Wanneer u een flitser ook wel eens onder een andere hoek dan recht van voren wilt gebruiken, is het belangrijk dat de drager waar de flitser op staat kan buigen. Zo kunt u de flitser dan omhoog of omlaag richten, bijvoorbeeld als u het licht schuin van boven wilt laten komen.

Accessoires:
Veel strobist fotografen houden er van met accessoires te werken, zoals een paraplu, een softboxje of andere hulpmiddelen die het licht iets kunnen veranderen. Als u een drager kiest die voorzien is van een gat voor een paraplu aansluiting, kunt u hiervan ook werkelijk gebruik maken. Dit scheelt een hoop ergernis.

Ruimte voor een radio ontvanger:
Wanneer u gebruik wilt gaan maken van een radio ontvanger, moet deze natuurlijk wel op de flitser aangesloten zijn anders zal deze niet functioneren. Een radio ontvanger die alleen een trigger signaal doorgeeft kan in de regel ook met een (meegeleverde) kabel worden aangesloten maar TTL systemen zoals de Pocket Wizard danwel de Pixel kunnen dit natuurlijk niet omdat de flitser echt op de betreffende accessoireschoen moet staan. De flitser komt hierdoor iets hoger op de drager te staan dus die moet dat dan wel qua ruimte aankunnen.

Statieven en klemmen:
Wanneer u eenmaal een drager heeft gevonden die aan uw verwachtingen voldoet, moet u deze nog ergens op kunnen monteren. Sommige dragers kunnen uit zichzelf al blijven staan, maar het handigste is het als een drager ook op een lichtstatief kan worden gebruikt. Dit soort statieven zijn vaak geschikt voor het dragen van zwaardere studio flitsers of lampen en zijn hierdoor uitermate geschikt voor onze lichte flitsers die in de strobist techniek worden gebruikt.

In plaats van statieven kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om klemmen te gebruiken. Goede klemmen kunnen bijna overal ingezet worden omdat ze zowel om een tafelrand als om bijvoorbeeld een buis kunnen klemmen. De meeste klemmen hebben alleen maar een spigot aansluiting voor een lamp, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld een balhoofdje hebben waardoor de flitser in verschillende hoeken te draaien is.

De ideale set:
Een ideale set voor 3 lichtbronnen bestaat uit:

  • 3x Reportageflitser
  • 3x LumoPro LP604 statief (bestaat uit 5 secties)
  • 3x LumoPro LP653 Studio klem met stud
  • 3x Lumopro LP633 Swivel met hotshoe en paraplu opening
  • 3x flitser standaard
  • 1x Setje Bungee Ball’s (Elastieken om flitser of ontvanger ergens tegenaan te plaatsen)

Met de bovenstaande set kunt u in vrijwel elke situatie gebruik maken van uw flitsers en de benodigde randapparatuur.