Synchronisatietijd

Wanneer je een digitale camera koopt waar een losse flitser op kan, staat er ergens in de specificaties omschreven wat de snelste synchronisatietijd is.

Op het moment dat een foto genomen wordt, gaat als eerste de spiegel in de camera omhoog. Meteen hierna wordt het sluitergordijn geopend en even daarna gaat het tweede sluitergordijn weer dicht. De tijd tussen het openen en het sluiten van het sluitergordijn, noem je de sluitertijd.

Afhankelijk van het merk en type camera, is er een bepaalde kortste tijd dat de sensor in zijn geheel niet bedekt is door een sluitergordijn. Deze snelste tijd noem je de sybchronisatietijd. De synchronisatietijd is dus de snelst mogelijke sluitertijd die de camera kan gebruiken waarbij de ontlading van de flitser plaatsvind tijdens het moment dat de sluiter volledig geopend is.

Er zijn camera’s die een kortste synchronisatietijd hebben van 1/180 seconde, terwijl weer andere camera’s een kortste synchronisatietijd hebben van bijvoorbeeld 1/250 seconde. In heel uitzonderlijke gevallen loopt deze kortste synchronisatietijd zelfs op tot de ultra snelle tijd van 1/500 seconde, maar dit is echt uitzonderlijk.

[vimeo width=”590″ height=”300″ video_id=”18541470″]

Er zijn camera’s die toch sneller kunnen synchroniseren met dfe flitser, maar dit kunnen ze alleen met bepaalde flitsers. De manier waarop dit werkt is anders dan bij gewoon synchroniseren omdat in dit geval de flitser een ontlading geeft die heel traag gaat waarna onmiddelijk de sluiter opent en vlak daarna weer sluit. De flitsduur van de flitser is dan langer dan de tijd die nodig is om de sluiter te openen EN te sluiten. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een synchronisatietijd te hebben van 1/8000 seconde. Wanneer er op deze manier gewerkt wordt noemt men dit Focal Plane flitsen (vaak aangegeven met FP op de flitser of de camera)

Wanneer we als fotograaf gebruik maken van Focal Plane flitsen, dan verliezen we veel kracht van de flitser in het moment dat de sluiter ge-opend en weer gesloten wordt. De flitskracht is op deze manier dus beperkter dan wanneer gewoon wordt geflitst.