Zenders en ontvangers

Zenders / Ontvangers:
Er zijn een hoop verschillende zenders en ontvangers te verkrijgen die voor strobist fotografen interessant zijn. Welke u moet kiezen als u een set samenstelt is afhankelijk van de manier waarop u wilt werken en de eisen die u stelt aan de betrouwbaarheid.

Budget systemen:
Veel beginnende strobist fotografen starten met een eenvoudig radio systeem voor de triggering van externe flitsers. Deze goedkopere radio systemen versturen alleen een zogenaamde trigger puls die ervoor zorgt dat een externe flitser op tijd afgaat. Afhankelijk van de frequentie waarop de radio van deze apparatuur werkt en van de manier waarop dit gemaakt is, kunt u een bepaalde minimale sluitertijd gebruiken. Vaak is deze minimale sluitertijd langzamer dan de minimale synchronisatietijd van uw camera.

Voorbeeld:
U gebruikt een Cactus V2s radio systeem op een Nikon D90 in combinatie met een SB-600 flitser.

De snelste synchronisatietijd die de Nikon D90 kan gebruiken wanneer er een manuele flitser gebruikt wordt is 1/200 seconde maar omdat u nu een radio zender op de camera heeft staan en een ontvanger onder de flitser, zal u bij gebruik van deze set boven 1/125 seconde al zwarte strepen in de foto krijgen. Dit komt dus doordat de radio verbinding trager werkt dan een draad verbinding.

Bekende budget radiotriggers:

  • Cactus V2 (Ook bekend als MicNova FT-4C en Visico FT-4)
  • Cactus V4s

Hoewel de Cactus V4s al een flink stuk beter is dan de V2, willen de Cactus radio triggers nog wel eens problemen geven in omgevingen waar veel radio interferentie is. Over het algemeen werken ze binnenshuis prima en hoeft u dan geen problemen te verwachten.

Hou er wel rekening mee dat de flits synchronistatietijd niet al te hoog is, slechts 1/250e van een seconde.

Meer betrouwbare radiotriggers:
Wie meer waarde hecht aan betrouwbaarheid en bereid is hiervoor te betalen, kan terecht bij andere merken die veel betere apparatuur maken, o.a. omdat deze apparatuur veel robuuster gebouwd is, maar ook omdat de elektronische schakelingen veel doordachter zijn gemaakt waardoor de trefzekerheid bij elke foto veel hoger ligt. Radiotriggers in deze prijsklasse kennen geen vertraging voor wat betreft de synchronisatietijd en trekken zich ook weinig aan van radio interferentie omdat ze zelf in staat zijn een beter (lees: vrij) kanaal te zoeken.

Bekende betrouwbare radiotriggers:

  • Pocket Wizard PLUS II
  • Pocket Wizard MultiMaX
  • Elinchrom Skyport
  • Bowens Pulsar

Al deze radio triggers werken zeer betrouwbaar maar geven verder geen TTL informatie door. In sommige gevallen zijn deze triggers d.m.v. kabels ook geschikt te maken om bijvoorbeeld een camera op afstand te bedienen.

Radiotriggers die TTL informatie doorsturen:
Een betrekkelijk beperkte groep radiotriggers is in staat om ook TTL informatie van de camera aan de flitser door te geven en visa versa. Dit betekend dat deze radiotriggers ervoor zorgen dat u een (of meerdere) flitsers kunt gebruiken alsof deze op de camera staat.

Wat is TTL informatie?
TTL betekend letterlijk Trough The Lens (In het Nederlands ook wel DDL – Door De Lens) en dit houdt in dat de camera bij het fotograferen de lichtmeting zelf uitvoert.

In de praktijk betekend dit dat wanneer u een foto maakt, de camera aan de flitser de opdracht geeft een voorflits te geven. Wanneer deze flits gegeven wordt meet de camera de hoeveelheid licht en vergelijkt hij deze met de hoeveelheid licht die de camera denkt nodig te hebben om een correct belichte foto te maken. Als deze gegevens verwerkt zijn wordt de werkelijke foto gemaakt, maar nu gaat de flitser af met precies de juiste hoeveelheid vermogen waardoor de foto perfect belicht is.

Omdat de belichtingsmeting door de camera wordt gedaan, heet dit TTL. Het licht moet immers eerst door de lens voor de meting kan plaatsvinden.

Op het moment van schrijven zijn er echt nog maar heel weinig radio systemen die TTL informatie kunnen doorsturen. Dit zijn:

  • Pocket Wizard Flex TT5 (Canon en Nikon)
  • Pocket Wizard Mini TT1 (Canon en Nikon)
  • Pixel TR-331 (Canon en Nikon)

Een van de grote voordelen van TTL radiotriggers is dat deze ook blijven werken bij hele hoge synchronisatietijden, zoals 1/8000 seconde. Om dit te kunnen is het wel belangrijk dat zowel de camera als de gebruikte flitser kunnen werken in de zogenaamde ‘Focal Plane’ mode.

ZoneControllers:
Redelijk nieuw in het assortiment van Pocket Wizard is de Zone Controller. Dit apparaat biedt de mogelijkheid om 3 verschillende zones te maken in uw flitsopstelling en deze op afstand te controleren. Het bijzondere is dat dit zowel manueel als in TTL werkt.

Een ZoneController is een klein apparaatje dat kan worden gebruikt met de Pocket Wizard TTL controllers en wordt in de hotshoe van de MiniTT1 of FlexTT5 radio trigger geschoven. Via een eigen protocol, dat Control-TL heet, kunnen de Pocket Wizard FlexTT5 ontvangers in afzonderlijke Zones worden geplaatst (A, B of C) en zo worden bediend.

Voor een ZoneController setup is maar één ZoneController nodig, maar daarbij moet de fotograaf dus wel onder elke flitser een FlexTT5 hebben staan. Op de FlexTT5 zit een schakelaar die op A, B of C gezet kan worden waarmee u bepaald in welke zone deze FlexTT5 nu zit.

Met de 3 draaiknoppen op de ZoneController kan de fotograaf de afzonderlijke A, B en C zones compenseren met -3 tot +3 F stops, in stapjes van 1/3 stop. Bovendien kan de fotograaf per zone instellen of de flitser in TTL, manueel of helemaal niet werkt. Op deze manier kan de fotograaf dus elke zone bedienen, allemaal vanaf de camera waarop de MiniTT1 of FlexTT5 met ZoneController geplaatst is.

De ZoneController is overigens ook te gebruiken in combinatie met gewone studioflitsers, mits deze dit ondersteunt. De studioflitser moet dan wel via een Pocket Wizard FlexTT5 of MultiMax worden aangestuurd.

Kleine opmerking:
Aangezien de Pocket Wizard voor Nikon nog steeds niet in productie is, werkt dit systeem momenteel alleen voor Canon Camera’s